perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kotona

Reissusta ollaan kotiuduttu -tarkalleen ottaen myöhään tiistai-iltana. Jet Lag alkaa olla voitettu, joten nyt voi palata takaisin normaali arkeen. On se vain jännä homma, kuten miehenikin sanoi, että aina se pitää käydä ulkomailla asti toteamassa, että koti on maailman paras paikka <3. 

Meille nykyinen kotimme on ensimmäinen omassa omistuksessamme oleva talo/asunto. Muutimme mieheni kanssa Ouluun vuonna 2005 ja siitä vuoteen 2008 asti asuimme vuokralla. Alunperin suunnittelimme ostavamme ensin noin 10 vuotta vanhan rivitaloasunnon, mutta kun tovin niitä kiertelimme, saimme todeta, että hieman rahaa lisää sijoittamalla saisimme ihan oman talon. Tosin meidän tapauksessamme säästimme huiman summan siinä, että meidän molempien vanhemmat olivat mukana rakentamassa taloa. Omasta takaa löytyi osaaminen kirvesmies-, sähkö- ja eristys- sekä ilmanvaihto töihin. Itse olimme myös niin paljon raksalla kuin mahdollista ja se vuosi olikin ehkä elämämme raskinta aikaa. Päivät venyivät usein yömyöhäseen, kun ansiotyön lisäksi päivää jatkettiin raksalla. 

  
Helmikuu vuonna 2008

Maalis-Toukokuu vuonna 2008
Meillä ei ollut tuolloin vielä lapsia, joten kaikki töiden jälkeen jäljelle jäävä aika oli helppo pyhittää pelkästään raksalle. Vastoinkäymisiä  ja yllättäviä tekijöitä oli perinteisesti meilläkin matkassa
tässä rakennusurakassa, mutta niin sitä vain selvittiin ja pääsimme muuttamaan uuteen kotiin marraskuussa 2008. Iso kiitos kuuluu kaikille rakennusprojektissa mukana olleille, jotka mahdollistivat tämän unelman toteutumisen :)! Ja kun sen eteen on niin paljon "verta, hikeä ja kyyneleitä" vuodatettu niin ei siitä hevillä luovu. Kotimme on meille rakas ja toivottavasti saamme asua siinä mahdollisimman pitkään.

Talomme on täysi kaksikerroksinen puutalo. Neliöitä meillä on 175 ja olohuoneen sekä ruokailuryhmän kohdalta tila on avointa yläkertaan asti. Joskus jos neliötarve lisääntyy, tässä on hyvä mahdollisuus kattaa ko. tila huoneiksi. Luulisin kuitenkin, että näillä neliöillä mennään :). Siivottavaa on tälläkin hetkellä yllin kyllin ;). 

Alakerrasta löytyy eteinen, keittiö, olohuone, wc, työ-/kirjastohuone, kodinhoitohuone sekä pesutilat (suihku & sauna). Yläkerrassa puolestaan sijaitsevat meidän kaikki makuuhuoneet, joita on 3 kappaletta, iso aula sekä kylpyhuone-wc -yhdistelmä. Yläkerrasta on käynti myös parvekkeelle, kun taas alakerrasta meiltä pääsee ulos kolmesta eri ovesta, joita kehystävät sitten erikokoiset terassit. 

Kaksikerroksisessa talossa on luonnollisesti omat hyvät ja huonot puolensa. Itse pidän siitä, että tilat ovat selkeästi jaettu niin sanottuihin yleisiin tiloihin (ak) ja sitten vähän henkilökohtaisempiin tiloihin (yk). Tavarat eivät kulkeudu turhaan ala- ja yläkerran välillä, jolloin myös niiden paikoilleen järjestelemistä on vähemmän :). Yläkertaa tarvitsee myös siivota huomattavasti vähemmän kuin alakertaa, jossa trafiikkia on luonnollisesti enemmän. Olen myös aina mieltynyt jostain kumman syystä puolitoista- / kaksikerroksisiin taloihin...vaikka en ole tätä aikaisemmin koskaan asunut kaksikerroksisessa talossa (kerrostaloa lukuun ottamatta). 

Huonoina puolena kaksikerroksisessa talossa puolestaan mainittakoon talon ulkopuolelle tehtävien huoltotoimenpiteiden haastavuus (jota varten hankimmekin viime kesänä kunnon telineet).

Tonttimme on pinta-alaltaan vajaa 1000 neliötä ja hieman loivan U:n mallinen sijoittuessaan kadun alkupäähän. Halusimme tontillemme jäävän myös nurmialuetta, joten tästäkin syystä kallistuimme rakentamaan ylöspäin. Pihaltamme löytyy myös erillinen talli/varasto.

Sisustamisesta kiinnostuneena töitä on kotona riittänyt sillä saralla ja valmista tuskin tulee koskaan ;). Eikös sitä sanota, että sisustaminen on elinikäinen harrastus. Viidessä vuodessa olemme saaneet kotimme sisustettua ihan hyvälle mallille, mutta vielä on muutama isompikin asia tekemättä, esimerkiksi korkeaan tilan verhot puuttuvat edelleen :). No, hiljaa hyvä tulee :).

Niinkuin varmasti monessa muussakin kodissa, niin myös meillä kotimme sydän on ehdottomasti keittiö! Keittiömme sijaitsee heti eteisen jälkeen oikealla puolella.

Näkymä eteisestä oikealle käännyttäessä.
Suunnittelin itse keittiömme ja lähtökohtana minulla oli tehdä siitä juurikin kodin "keskus". Halusin saarekkeen, joka toimii vähän kuin arkiruokapöytänä. Saarekkeen toisesta päästä löytyy myös liesi ja pieni vesihana, jonne kuuma keitinvesi on näppärä kaataa. Alatasot hyödynsimme myös täysin, tosin niin, että istumiselle jää myöskin tilaa. Saareke onkin toiminut niin ruokailu- ompelu-, tietokone-, leivonta-, askartelu-, ym. tilana eli käytössä on ollut :). Myös oikea ruokapöytämme on säilynyt hyvässä kunnossa, koska sen käyttö jää yleensä sellaisiin hetkiin, kun pöydän kattaukseen jaksaa panostaa tai kun on vieraita.Kaapistot ostimme ikeasta ja tämä ovimalli oli juuri eikä melkein sellainen, minkä halusimme: valkoinen, matta,vedikkeetön.  Tasot puolestaan ovat kiveä ja väriltään varpaisjärven musta. Toisin kuin mattapintaisia kaapinovia, kivitasoa saapyyhkiä useita kertoja päivässä...mutta on se sen arvoista.

Näkymä keittiöstä korkeaan tilaan, jossa esim. ruokailuryhmä sijaitsee.


Jenkeistä mukaan lähti...


Vanhaa ja uutta
Sisustuksessa pidän skandinaavisesta tyylistä, mutta mukaan täytyy saada vähän rouheutta ja siksipä meiltä löytyykin paljon puupintaa sekä vanhoja astioita ja esineitä. 


Minun vanha, uudelleen tuunattu lelulaatikko
 Tässäpä kodistamme näin alkuun tila, jossa eniten aikaa vietämme -nukkumisen ohella. Täällä viikonloppu kuluu siivotessa ja järkkäillessä reissun jäljiltä paikkoja kuntoon. Pyykkirumpa on jo onneksi ohi, mutta silitettävää on vielä jonkun verran. Kotitöiden ohella aikomuksena on ulkoilla lasten kanssa ja muutama vieraskin meille on tulossa kylään. Tämä on myös minun viimeinen viikonloppu ennen töihin paluuta.Vaikka äitiyslomani päättyy, nuorimmaisemme saa onneksi jäädä kotiin ensi syksyyn asti :). Mieheni jää hoitamaan häntä sekä tarvittaessa hänen äitinsä on lupautunut apuun . Itsekin voin rauhallisin mielin palata töihin, kun tietää että nuorimmaisemme on hyvässä hoivassa <3.

Mukavaa viikonloppua kaikille :)!

-J-

ps. Reisuun jälkeen luksusta palata omalle ykköskoneelle, jossa on kuvankäsittelyohjelma sekä nopea internet-yhteys, jolloin kuvien latautumista ei tarvitse turhaan odotella ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti