lauantai 25. lokakuuta 2014

Valaistus vol.2

Kun eilen pääsin vauhtiin tämän valaistus asian kanssa, niin jatketaan tänään samalla linjalla. 

  

Korkea tila, mikä haaste niin valaistuksen kuin äänieristyksenkin suhteen! Empä olisi näitä seikkoja osannut etukäteen taloa suunniteltaessa ja rakentaessa miettiä! Molempien suhteen on onneksi viime vuosien saatossa tapahtunut edistystä. Ensinnäkin muutama vuosi sitten saatiin asennettua tähän korkeaan tilaan yläkerran kaiteen alle kahdeksan kappaletta sisustuksellisestikin kivoja äänieristyslevyä. Ja kun näiden pariksi saatiin viime kesänä verhot, äänen kaikuminen väheni huomattavasti. Yllä oleva kuva otettiin ennen meidän verhojen asennusta...ja kylläpä näyttää paljaalta! Verhot ovat monin verroin parempi ratkaisu kuin paljaat ikkunat & seinät. Olohuoneen lampuista otetulla kuvalla halusin näyttää esimerkin, mikä väriero päivänvalon sävyisillä led -lampuilla on normaaliin energiansäästölamppuun verrattuna. Ei varmasti tarvitse mainita mikä valaisin sisältää minkäkin lampun ;).


 

Pelkät kattovalaisimet eivät riitä millään valaisemaan 5 metrin korkuista tilaa, etenkään vuoden pimeimpään aikaan. Tästä syystä verhokiskon yläpuolelle meillä asennettiin puolitoista vuotta sitten toinen niin sanottu epäsuora valaistus. Tähänkin valitsimme keittiön linjaa seuraten valkoisen sävyiset loisteputkivalaisimet, jotta valoteho on tarpeeksi hyvä. Epäsuoran valaistuksen toteutumiseen tarvittiin myös tähän valolista, joka peittää taakseen nuo lamput sekä samalla myös verhokiskot. Yläpuolella olevassa kuvassa nämä valot ovat vielä pois päältä, mutta tässä seuraavassa kuvassa molemmat valot ovat päällä. Olemme pitäneet viime päivinä päällä molempia valaisimia ihan siitä syystä, että suht pienet lapsemme ymmärtäisivät, ettei ulkosalla pimeän tulo tarkoita että on yö...Tuntuu että jo valaistuksella on vaikutusta siihen, miten he jaksavat päivähoidon jälkeen touhuta vielä kotosallakin muutaman tunnin ennen iltatoimenpiteitä.Tunnelmallisempaan valaistukseen on siirrytty, kun lasten iltatoimenpiteet alkavat. Tuolloin valonlähteenä toimivat neljä seinävalaisinta, jalkalamppu sekä tarvittaessa portaikon valot. Nuo seinään asennetut valaisimet sisälsivät alunperin halogeenilampun. Lamppu kuumeni parhaillaan niin kuumaksi, ettei siihen olisi käsin tohtinut koskea. Ei kovin turvalliselta vaikuta...Onneksi tällaisiinkiin valaisimiin saa nykyisin ledejä, jotta eivät ylikuumene ja voivat näin ollen valaista myös verhon takaa (kuten meillä) tarvitsematta pelätä sitä, ettäverho syttyisi tuleen...Näihin valaisimiin asennetut led-lamput ovat kaiken lisäksi vielä säädettäviä, joten niistä saa myös himmeämmän tunnelmavalon esimerkiksi leffojen katselun ajaksi. Portaita valaisee neljä seinään upotettua spottia (näissä tosin vielä on energiansäästölamput), joiden eteen asensimme valolistan. Tarvittaessa tuo lista toimii myös pienemmille lapsille kaiteena, eikä heidän tarvitse ottaa vieressä olevan pääkaiteen lasista kiinni (tämän kun vielä saisin omille lapsilleni, etenkin nuoremmalle opetettua...niin säästyisin jonkun verran ikkunanpesulta...;) ). Portaikossa on myös erillinen seinävalaisin, mutta se ei mahtunut alla olevaan kuvaan mukaan..
 
Alakerran valaistus jatkuu eteiseen, työhuoneeseen ja pesutiloihin aika normaali kattovalaisin meiningillä. Yläkerrassa valaisimista on vielä hieman uupeloa, sillä siellä olevista kolmesta makuuhuoneesta puuttuu vielä kaikista ne lopulliset kattovalaiset...Ne siis ovat jossain tulevaisuuden ostoslistalla :). 

Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkölaskusta heittelee varmasti käyttäjien mukaan, mutta jos halutaan saada siihen säästöä kannattaa toimivatkin energiasäästölamput vaihtaa led-lamppuihin. Kuukausikohtainen säästö valaistuksen osalta sähkölaskussa voi helposti olla jopa 25 %. Tulevaisuuden ihannetilanne olisi jos itsekin saisimme ihan kaikki lamput vaihdettua ledeihin ja toivottavasti näin joskus käy. Ei noita ledejä voi nykyisin liikaa ominaisuuksiensa puolesta olla ylistämättä ;).

Tutuille vinkkinä: Tilasimme Kiinasta led-lamppuja yli oman tarpeemme, joten jos nämä edulliset , mutta laadukkaat lamput kiinnostavat, niin ottakaapa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Katsotaan sitten löytyykö näistä lampuista myös teillekin sopivia :).

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti