sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hevosvankkureiden seurassa tutustumassa Amisseihin.

Ennen Chicagoon saapumista pysähdyimme keskiviikkona Illinoisin osavaltiossa sijaitsevaan pieneen Arthur nimiseen kylään, jota pääosin asuttavat Amishit.Tämä kansa tunnetaan hevoskärryillä kulkevina, vanhanaikaisiin vaatteisiin pukeutuvina kristittyinä. Lisäksi heidän yhteisökeskeisessä elämässä vältetään useimpien modernien laitteiden kuten autojen ja sähkölaitteiden käyttöä. Pääelinkeinonaan heillä on maatalous. Amishien elämää säätelee tiukka uskonnollinen kuri ja he pyrkivät torjumaan useimmat ulkopuoliset vaikutteet. Usein tätä vähemmistöä näkee matkittavan muun muassa erilaisissa sketseissä, kuten esimerkiksi taannoin putousohjelmassa.

http://www.mtvkatsomo.fi/?progId=300111

Arthurin kylään ollessa matkaa vielä toista kymmentä kilometriä tien vieressä kulki levennetty kaistale valkoisen viivan toisella puolella. Normaalisti tätä olisi voinut luulla pyörätieksi, mutta tässä tapauksessa se oli tarkoitettu hevoskärryillä matkaaville.


Myös Arturin kylässä ei voinut olla huomaamatta, että hevoskärryillä kulkevia oli tosiaankin yhtä paljon kuin autolla ajavia. Hevosille oli jopa omat parkkipaikat!


Kävelimme kylää ristiin rastiin ja lopuksi vielä ajelimme vähän keskustan ulkopuolella maaseudulla, jotta saimme vierestä nähdä Amishien koteja :).Arthurin kylän nähtyämme suuntasimme viimeiseksi yöksi Chicagon laitamille lähelle asuntoauton vuokrauspaikkaa. Torstaina sitten hyvästelimme asuntoauton, joka oli ollut kotimme viimeiset 2 kuukautta. Ompas nyt sitten reissattu semmoisellakin ajopelillä monenlaisessa ympäristössä niin maaseuduilla kuin kaupungeissakin ja puskettu välillä läpi lumimyräkän tai sitten ajeltu kauniissa aurinkoisessa säässä.


Sen verran täytynee kyllä mainita asuntoautoista ja -vaunuista täällä yleensä, että niitä ei voi verratakaan suomessa käytettäviin ja myytäviin vastaaviin ajopeleihin (esim. Solifer ja Kabe). Laatu on puolet heikompi, mutta sen kyllä voi päätellä jo myyntihinnastakin. Vastaavanlaisen asuntoauton kuin millä me matkustimme saisi ostettua täältä uutena noin 50 000 dollarilla, kun taas suomessa hintaa on ainakin 1/3 enemmän. Meidän automme ei olisi kestänyt suomen vaihtelevissa olosuhteissa ja etenkään suomen talvessa. Monta vikaa huomasimme autossa, mutta onneksi auton palautus sujui muitta mutkitta :). 

Autonpalautuksen jälkeen meidät kyydittiin Chicagon keskustaan. Seuraava postaus siis pilvenpiirtäjien lomasta :).-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti