perjantai 24. lokakuuta 2014

Valaistus vol 1.

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut kirjoittavani kotimme valaistuksesta ja nyt sen toteutan! Mikäs sen parempi ajankohta kuin vuodenaika, jolloin pimeän osuus vuorokaudesta alkaa olla pian pidempi kuin valoisan ajan. Varmasti monessa kodissa mietitään juuri tähän aikaan vuodesta oman kodin valaistusta ja sitä miten se palvelee omaa tarvetta. 

Meidän valaistuksen suunnittelut ja toteutukset tehtiin rakennusvaiheessa minun, isäni, veljeni sekä osittain myös ulkopuolisen sähköasentajan toimesta. Isäni ja veljeni ovat molemmat sähköalan ammattilaisia, joten luotin etenkin muissa kuin ulkonäköseikoissa heidän osaamiseensa.

Tuohon aikaan eli noin kuusi vuotta sitten pinnalla oli epäsuoravalaistus ja edelleenkin sitä suositaan paljon etenkin omakotitalorakentamisessa. Halusin ottaa ensimmäiseksi kohteeksi meidän keittiön, koska se kodin sydämenä joutuu palvelemaan käyttäjäänsä monessa tarkoituksessa. Myös valaistuksen on oltava tuolloin tilanteeseen sopiva. 

Seuraavassa kuvasarjaa samasta paikasta kuvattuna, jossa vain valaistuksen määrä vaihtelee. 

Keittiö kuvattuna tänään klo 13 maissa päivällä ilman valoja.

Tähän kuvaan laitoin keittiön yläkaapistojen alla olevat työtasovalaisimet päälle.

Tähän kuvaan sammutin työtason valot ja sytytin puolestaan kaapistojen päällä olevat valot.

Tässä kuvassa päällä ovat sekä kaapistojen alla että yllä olevat valot.

Kaapistojen ala- ja yläpuolella valaisimien virkaa toimittavat ihan tavalliset loisteputkivalaisimet. Valon sävyksi on valittu päivänvalo, koska omasta mielestäni valonlähteen tarkoitus on valaista eikä muuttaa esimerkiksi keittiön kaappien sävyä.

Kaappeihin on ihan tarkoituksella asennettu valolistat (eli koristelistat) ala- ja yläreunaan, jotta loisteputki saadaan piiloon. Kaapin alapuolelle putki on asennettu listan etureunaan ja se osoittaa kaakeliseinää kohden. Ylhäällä puolestaan loisteputki on seinässä kiinni osoittaen suoraan eteenpäin. Valo kiertää epäsuorasti valaisemaan tarvittavaa tilaa. 

Loistevalaisimista saa koko keittiöön niin hyvän ja riittävän valon ettei muita valaisimia välttämättä tarvittaisi. Kuitenkin tälläiselle kynttilöitä rakastavalle ihmiselle myös tunnelmallisempi valaistus on tärkeää. Tästä syystä meiltä löytyy ikkunavalaisin (Artekin A330S), kuusi kappaletta pyöreää (halkaisija n.20 cm) kattovalaisinta sekä ledeistä koostuva "tähtikuvio" saarekkeen päällä. Saarekkeen lasikaappi on myös valaistu ledeillä sisältä ja perinteisesti myös liesituulettimessa on valaisimet. 


Olemme pyrkineet vaihtamaan kaikki mahdolliset lamput ledeihin. Nykypäivänä niitäkin saa monessa eri värisävyssä sen "vanhan" sinisen led-valon sijaan. Suomessa nämä lamput ovat valitettavasti vielä aika hintavia, joten päädyimme hiljattain tekemään lampputilauksen Kiinasta. Kaikkiin valaisimiin emme vielä osanneet ostaa sopivanlaisia led-lamppuja ja nämä meidän keittiön pyöreät valaisimet ovat yksi niistä. Tällä hetkellä niissä on normaali energiansäästölamppu, mutta valo on vain valitettavan keltainen verrattuna muihin valaisimiin. Tästä syystä niitä tulee käytettyä hyvin harvoin.


Kuva saarekkeen yläpuolelta.Keittiön pöydän päällä meillä on valaisimena Yki Nummen suosittu Lokki -valaisin. Tässä valaisimessa sisällä on päivänvalon sävyinen led-lamppu. Valaisin pääsee oikeuksiinsa, kun sen sisällä oleva lamppu ei itsessään värjää sitä esimerkiksi kellertäväksi. Tässä tapauksessa valaisimen päällä pitäminenkin on huomattavasti halvempaa kuin jos sen sisällä olisi perinteinen energiansäästölamppu. 

Myöhemmin kerron teille olohuoneemme valaistuksesta, mutta nyt katsomaan nauhalta Vain elämää -sarjaa. Ihanaa viikonloppua kaikille :)! Täällä päästiin muuten tänään ensimmäistä kertaa tälle syksylle/talvelle lumitöiden makuun ;)!

-J-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti