sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Jo vihertää - meidän pihan jokavuotiset kasvit

Tänään on puuhasteltu pihalla koko päivä. Sää on suosinut pitkästä aikaa. Suojaisalla takapihallamme oli ajoittain jopa niin lämmintä, että tarkeni ihan T-paidalla :).


Etupihallamme sen sijaan ei juuri aurinko paistanut, joten siellä jouduin vielä tuttuun tapaan kietaisemaan tuulitakin niskaan istuessani meidän terassin portailla pudistamassa kukka-altaiden pikkukiviä. Huh, mikä urakka! Jos olisin rahoissani vaihtaisin vain uudet kivet tilalle....mutta kun en ole, tyydyn käyttämään pikkukivet altaasta pois ja puhdistamaan niistä ylimääräiset roskat. Jokuhan saattaisi myös "pestä" nuo kivet, mutta itse luotan tässä luonnon apuun ja uskon, että sade pesee nuista kivistä tarpeellisen mullan pois :). 


Meillä kasvaa molemmissa etupihan kukka-altaissa pelkästään riippahernepuut, mutta syksyisin ne tiputtavat "herneen palot" tuohon kiven päälle, josta roskaa sitten syntyy. Viime kesänä en jaksanut puhdistaa altaita, joten roskan määrä oli valtava...Toinen puun alusta on vielä edelleenkin puhdistamatta...Siinä mulle siis projektia vielä tälle kesälle. Tuon kiven alla on suodatinkangas ja kankaan alla vielä sanomalehtiä, joten alakautta ei onneksi pääse kasvamaan mitään ylimääräistä :).


Etupihallamme kasvaa nuiden kahden riippahernepuun lisäksi niin sanottuina joka vuotisina kasveina timanttituijia sekä taikinamarjapensasaita. Jos haluaa itselleen pensasaidan, joka onnistuu pitämään säännöllisellä leikkauksella matalana, mutta siistissä muodossa, on tuo taikinamarja kyllä loistava vaihtoehto. Puksipuu olisi toinen, mutta se ei menesty talven yli täällä meidän leveysasteilla. Taikinamarja alkaa vihertämään heti toukokuun alussa ja lehdet pysyvät pitkälle syksyyn :). Jonkunlaista marjaakin se nimensä mukaisesti tekee, jos ei leikkaa sitä lyhyeksi. 

Muutama muukin viime kesänä istutettu havukasvi löytyy "hakepenkistä" .


Talon sivulla, lasitetun terassin edessä, kasvaa kaksi kirsikkapuuta sekä kaksi omenapuuta. Kukkivat kauniisti juuri tähän aikaan vuodesta!


Terassin edessä olevaan muurinkivikukkapenkkiin on istutettu jo toistamiseen pioneja. Nyt ne, kolmea lukuunottamatta, selvisivät talvesta ja osassa on jo selvästi kukka aluillaan :).


Takapiha täydentyi tänä kesänä viidellä pilarihaavalla. Ne taisivatkin vilahtaa aikaisemmassa postauksessani. 

Eilen pääsi käyttöön viime kesän loistohankinta; Fatboyn riippukeinu. Edellisen kesän tapaan suosio oli kova ja paikasta sai taistella niin tytöt, äiti kuin isäkin. Onneksi siihen mahtuu esim. tytöt vierekkäin. Harmaa on värinä hyvä tuossa riippukeinussa, sillä sitä ei auringon paahde haalistuta.


Terassin lasitettu puoli on ollut nyt alkukesästä kovalla käytöllä. Sateelta ja tuulelta suojassa siellä on ihana viettää aikaa, eikä haittaa vaikka ulkona olisi vähän kylmenpikin sää. Tänäänkin välipala syötiin terassin pöydän ääressä. 

Tein perjantaina hyviä löytöjä Kodin ykkösen alesta. Ostin nuo muovoset pöytätabletit 1,95 kappalehintaan ja terassille harmaita tyynyjä 8,90 kpl. Sisälle tuli myös ostettua muun muassa muutama "vohveli"pyyhe saunaan laudesuojaksi 5 euron hintaan sekä iso puinen leikkuualusta kympillä. Lisäksi jokaivuotinen mansikka-amppeli oli hankittava terassille. Esikoinen kyselikin jo tänään aamulla, että joko siitä saa mansikoita ;)


Ensi viikolla mieheni lähtee muutamaksi päiväksi tyttöjen kanssa mummon ja papan mökille, joten mulla on sitten töiden jälkeen hyvä mahdollisuus puuhastella To do -listan juttuja, kuten maalata, pestä ikkunoita jne. Itselläni lomaan on vielä muutama viikko...

Mukavaa sunnuntain jatkoa :)!

-J-

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti