sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kesäkukat vaihtoon ja syksyisempää tilalle

Yksi viikonloppu alkaa olemaan taas takanapäin ja uutta viikkoa kohti mennään. Tytöt eivät ole vieläkään täysin parantuneet muutaman viikon takaisesta flunssasta, vaan nenä vuotaa molemmilla edelleen...Olen jopa miettinyt, että voiskohan kyseessä olla vielä jonkinasteista siitepölyallergiaa...Mene ja tiedä. Tarhassa ovat kuitenkin olleet normaalisti. Tosin perjantaina, kun itse olin vapaalla en heitä sinne vienyt ja vietettiin ihan taktisesti perjantai ja lauantai päivät sisällä, lukuun ottamatta kaupassa käyntiä. Tänään sitten päivä vierähtikin pitkälle ulkosalla nauttien kauniista syyspäivästä; näitä lisää :)!

Pihalla on tapahtunut jonkin verran muutaman viikon aikana...Ollaan nimittäin saatu valmiiksi loppupätkä muurinkiveä. Ensi kesänä kyseisen aidan reunalle on sitten tarkoitus istuttaa lisää havukasveja ja vaihtaa aidan vierustan kivituhkan tilalle haketta. Koen sen olevan niin paljon parempi ratkaisu rikkaruohojen "hallussa pitämiseen". Vaikka tällä hetkellä kivituhkan alla on suodatinkangas, ei se estä uusien rikkaruohojen kasvamista kivituhkan päällä....ja round up pullon kanssa saa jo muutenkin kiertää noita laatoituksen ym. rakoja ja reunoja ;).


Käytiin tänään esikoisen kanssa puutarhalla hakemassa kuivahtaneiden kesäkukkien tilalle syyskukkia. Kokeilen vielä tämän kerran talvehdittaa kesäiset pelargoniat meidän tallin kellarissa...Viime vuonna se ei oikein onnistunut, koska unohdin niiden kuukausittaisen kastelun ;). Täytyy varmaan laittaa itselle kalenteriin muistutusta :).


Puutarhalta mukaan lähti pääasiassa callunoita, mutta myös muutama hopealanka ja muu vihertävä syyskasvi. Tulppaanien sipuleita laitan myöskin ensi kevättä varten etupihan kivimuurin eteen, mutta ne kannattaa istuttaa vasta ihan loppusyksystä, jotteivat mätäne maahan (vaikka eipä nyt hirveästi ole vettä sadellut...).


Säästin kesän kukkaistutuksista osan murateista ja pitkähköistä kasveistä (jos joku tietää nimen niin kerro pois =)? ).
Näin lämpöisenä syksynä täytyy vielä muistaa kastella noita kukkia sekä myös havukasveja. Ja maahan istutetut havukasvithan tarvitsevat vettä lähinnä latvaansa! Tämän minäkin opin kantapään kautta, kun sain ensimmäiset tuijat "kuivatettua". Tuijia kun kuuleman täytyy alkaa kastelemaan latvasta jo keväällä, vaikka lunta olisikin maassa...saman olen huomannut toimivat kyllä muidenkin havukasvien kanssa. Kesällä ostamani pallotuijat ajattelin vielä istuttaa talveksi maahan, koska näin kuuleman selviävät talvesta suuremmalla todennäköisyydellä.Ensi viikonloppuna täytyisi vielä ostaa jonkinlainen syyslannoite osalle kasveista, laittaa kuvassa pilkahtava terassimme "syyskuntoon" ja rapata sammalta pois pihalaattojen välistä. Että sellaista pihapuuhaa suunnitteilla sinne :).


Tyttöjen lempipuuhia pihalla on tällä hetkellä ehdottomasti hiekkalaatikolla leikkiminen. Isompaa meinaa vain ärsyttää, kun pienempi hajottaa perässä sen mitä hän edellä ehtii rakentaa...No toivotaan, että vielä koittaa aika, jolloin he oppivat leikkimään yhdessä riitelemättä ;)


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille :)!

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti