torstai 30. lokakuuta 2014

Synttärimietteitä ja pesuaine löytö


Tänään vapaapäivänä suuntasin heti aamusta tekemään ruokaostokset loppuviikolle. Ostoskärryyn tarttui myös muutama perusruokaostoksista poikkeava ostos.

Esikoisemme syntymäpäivät lähenevät...Neljä vuotta tulee täyteen ensi kuun lopulla ja olen aloittanut (aiemmista vuosista jotain oppineena) järjestelyt jo näin varhain, jottei kaikki jää edelliseen iltaan/juhlapäivän aamuun :). 

Mokkapalat ovat jo pakkasessa ja nyt viikonloppuna olisi tarkoitus leipasta kakkupohja valmiisi pakkaseen. Myös muuta tarvikepuolta olen täydentänyt, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy ;).

Sitten toiseen ostosaiheeseen...


...Pesupähkinöihin!

Näistä "maagisista" pähkinöistä ollaan puhuttu meidän perhepiirissä jo reilu vuosi sitten, mutta mistään en itse ole saanut näitä käsiini, kunnes tänään ihan sattumalta ostaessani lattianpesuainetta näin nämä! 

En tiedä kuinka moni muu näistä on kuullut...voisin hieman taustatietoa näistä kertoa:

"Pesupähkinät ovat Sapindus-sukuun kuuluvan puun hedelmiä, jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. Ekovista pesupähkinät viljellään luonnonmukaisesti Intiassa, jossa pesupähkinöitä on käytetty pesuaineena jo vuosisatojen ajan. 

Pesuteho perustuu pähkinöiden kuorissa olevaan saponiin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii näin luontaisena pesuaineena. Ne soveltuvat myös villavaatteiden ja silkin pesuun sekä käsipyykkiin. Pesupähkinät sopivat allergikoille, astmaatikoille ja herkkäihoisille, eivätkä aiheita ärsytystä. Ne käyvät myös pähkinäallergisille." 


Näiden kolmen pesupähkinän voimin pestiin tänään koneellinen tyttöjen pyykkiä.

Lisää aiheesta voit lukea tästä

Meillä molemmat tytöt ovat lievästi atopiaan taipuvaisia ja etenkin näin talvisaikaan ihoa saa rasvata joka päivä. Mielenkiinnolla jään odottamaan josko tämä luonnonmukainen pesuaine (yhdistettynä tyttöjen vaatteiden silittämiseen) auttaisi vähentämään kutinaa ;).

-J-


lauantai 25. lokakuuta 2014

Valaistus vol.2

Kun eilen pääsin vauhtiin tämän valaistus asian kanssa, niin jatketaan tänään samalla linjalla. 

  

Korkea tila, mikä haaste niin valaistuksen kuin äänieristyksenkin suhteen! Empä olisi näitä seikkoja osannut etukäteen taloa suunniteltaessa ja rakentaessa miettiä! Molempien suhteen on onneksi viime vuosien saatossa tapahtunut edistystä. Ensinnäkin muutama vuosi sitten saatiin asennettua tähän korkeaan tilaan yläkerran kaiteen alle kahdeksan kappaletta sisustuksellisestikin kivoja äänieristyslevyä. Ja kun näiden pariksi saatiin viime kesänä verhot, äänen kaikuminen väheni huomattavasti. Yllä oleva kuva otettiin ennen meidän verhojen asennusta...ja kylläpä näyttää paljaalta! Verhot ovat monin verroin parempi ratkaisu kuin paljaat ikkunat & seinät. Olohuoneen lampuista otetulla kuvalla halusin näyttää esimerkin, mikä väriero päivänvalon sävyisillä led -lampuilla on normaaliin energiansäästölamppuun verrattuna. Ei varmasti tarvitse mainita mikä valaisin sisältää minkäkin lampun ;).


 

Pelkät kattovalaisimet eivät riitä millään valaisemaan 5 metrin korkuista tilaa, etenkään vuoden pimeimpään aikaan. Tästä syystä verhokiskon yläpuolelle meillä asennettiin puolitoista vuotta sitten toinen niin sanottu epäsuora valaistus. Tähänkin valitsimme keittiön linjaa seuraten valkoisen sävyiset loisteputkivalaisimet, jotta valoteho on tarpeeksi hyvä. Epäsuoran valaistuksen toteutumiseen tarvittiin myös tähän valolista, joka peittää taakseen nuo lamput sekä samalla myös verhokiskot. Yläpuolella olevassa kuvassa nämä valot ovat vielä pois päältä, mutta tässä seuraavassa kuvassa molemmat valot ovat päällä. 



Olemme pitäneet viime päivinä päällä molempia valaisimia ihan siitä syystä, että suht pienet lapsemme ymmärtäisivät, ettei ulkosalla pimeän tulo tarkoita että on yö...Tuntuu että jo valaistuksella on vaikutusta siihen, miten he jaksavat päivähoidon jälkeen touhuta vielä kotosallakin muutaman tunnin ennen iltatoimenpiteitä.



Tunnelmallisempaan valaistukseen on siirrytty, kun lasten iltatoimenpiteet alkavat. Tuolloin valonlähteenä toimivat neljä seinävalaisinta, jalkalamppu sekä tarvittaessa portaikon valot. Nuo seinään asennetut valaisimet sisälsivät alunperin halogeenilampun. Lamppu kuumeni parhaillaan niin kuumaksi, ettei siihen olisi käsin tohtinut koskea. Ei kovin turvalliselta vaikuta...Onneksi tällaisiinkiin valaisimiin saa nykyisin ledejä, jotta eivät ylikuumene ja voivat näin ollen valaista myös verhon takaa (kuten meillä) tarvitsematta pelätä sitä, ettäverho syttyisi tuleen...Näihin valaisimiin asennetut led-lamput ovat kaiken lisäksi vielä säädettäviä, joten niistä saa myös himmeämmän tunnelmavalon esimerkiksi leffojen katselun ajaksi. 



Portaita valaisee neljä seinään upotettua spottia (näissä tosin vielä on energiansäästölamput), joiden eteen asensimme valolistan. Tarvittaessa tuo lista toimii myös pienemmille lapsille kaiteena, eikä heidän tarvitse ottaa vieressä olevan pääkaiteen lasista kiinni (tämän kun vielä saisin omille lapsilleni, etenkin nuoremmalle opetettua...niin säästyisin jonkun verran ikkunanpesulta...;) ). Portaikossa on myös erillinen seinävalaisin, mutta se ei mahtunut alla olevaan kuvaan mukaan..
 




Alakerran valaistus jatkuu eteiseen, työhuoneeseen ja pesutiloihin aika normaali kattovalaisin meiningillä. Yläkerrassa valaisimista on vielä hieman uupeloa, sillä siellä olevista kolmesta makuuhuoneesta puuttuu vielä kaikista ne lopulliset kattovalaiset...Ne siis ovat jossain tulevaisuuden ostoslistalla :). 

Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkölaskusta heittelee varmasti käyttäjien mukaan, mutta jos halutaan saada siihen säästöä kannattaa toimivatkin energiasäästölamput vaihtaa led-lamppuihin. Kuukausikohtainen säästö valaistuksen osalta sähkölaskussa voi helposti olla jopa 25 %. Tulevaisuuden ihannetilanne olisi jos itsekin saisimme ihan kaikki lamput vaihdettua ledeihin ja toivottavasti näin joskus käy. Ei noita ledejä voi nykyisin liikaa ominaisuuksiensa puolesta olla ylistämättä ;).

Tutuille vinkkinä: Tilasimme Kiinasta led-lamppuja yli oman tarpeemme, joten jos nämä edulliset , mutta laadukkaat lamput kiinnostavat, niin ottakaapa yhteyttä allekirjoittaneeseen. Katsotaan sitten löytyykö näistä lampuista myös teillekin sopivia :).

-J-

perjantai 24. lokakuuta 2014

Valaistus vol 1.

Olen jo pidemmän aikaa suunnitellut kirjoittavani kotimme valaistuksesta ja nyt sen toteutan! Mikäs sen parempi ajankohta kuin vuodenaika, jolloin pimeän osuus vuorokaudesta alkaa olla pian pidempi kuin valoisan ajan. Varmasti monessa kodissa mietitään juuri tähän aikaan vuodesta oman kodin valaistusta ja sitä miten se palvelee omaa tarvetta. 

Meidän valaistuksen suunnittelut ja toteutukset tehtiin rakennusvaiheessa minun, isäni, veljeni sekä osittain myös ulkopuolisen sähköasentajan toimesta. Isäni ja veljeni ovat molemmat sähköalan ammattilaisia, joten luotin etenkin muissa kuin ulkonäköseikoissa heidän osaamiseensa.

Tuohon aikaan eli noin kuusi vuotta sitten pinnalla oli epäsuoravalaistus ja edelleenkin sitä suositaan paljon etenkin omakotitalorakentamisessa. Halusin ottaa ensimmäiseksi kohteeksi meidän keittiön, koska se kodin sydämenä joutuu palvelemaan käyttäjäänsä monessa tarkoituksessa. Myös valaistuksen on oltava tuolloin tilanteeseen sopiva. 

Seuraavassa kuvasarjaa samasta paikasta kuvattuna, jossa vain valaistuksen määrä vaihtelee. 

Keittiö kuvattuna tänään klo 13 maissa päivällä ilman valoja.

Tähän kuvaan laitoin keittiön yläkaapistojen alla olevat työtasovalaisimet päälle.

Tähän kuvaan sammutin työtason valot ja sytytin puolestaan kaapistojen päällä olevat valot.

Tässä kuvassa päällä ovat sekä kaapistojen alla että yllä olevat valot.

Kaapistojen ala- ja yläpuolella valaisimien virkaa toimittavat ihan tavalliset loisteputkivalaisimet. Valon sävyksi on valittu päivänvalo, koska omasta mielestäni valonlähteen tarkoitus on valaista eikä muuttaa esimerkiksi keittiön kaappien sävyä.

Kaappeihin on ihan tarkoituksella asennettu valolistat (eli koristelistat) ala- ja yläreunaan, jotta loisteputki saadaan piiloon. Kaapin alapuolelle putki on asennettu listan etureunaan ja se osoittaa kaakeliseinää kohden. Ylhäällä puolestaan loisteputki on seinässä kiinni osoittaen suoraan eteenpäin. Valo kiertää epäsuorasti valaisemaan tarvittavaa tilaa. 

Loistevalaisimista saa koko keittiöön niin hyvän ja riittävän valon ettei muita valaisimia välttämättä tarvittaisi. Kuitenkin tälläiselle kynttilöitä rakastavalle ihmiselle myös tunnelmallisempi valaistus on tärkeää. Tästä syystä meiltä löytyy ikkunavalaisin (Artekin A330S), kuusi kappaletta pyöreää (halkaisija n.20 cm) kattovalaisinta sekä ledeistä koostuva "tähtikuvio" saarekkeen päällä. Saarekkeen lasikaappi on myös valaistu ledeillä sisältä ja perinteisesti myös liesituulettimessa on valaisimet. 






Olemme pyrkineet vaihtamaan kaikki mahdolliset lamput ledeihin. Nykypäivänä niitäkin saa monessa eri värisävyssä sen "vanhan" sinisen led-valon sijaan. Suomessa nämä lamput ovat valitettavasti vielä aika hintavia, joten päädyimme hiljattain tekemään lampputilauksen Kiinasta. Kaikkiin valaisimiin emme vielä osanneet ostaa sopivanlaisia led-lamppuja ja nämä meidän keittiön pyöreät valaisimet ovat yksi niistä. Tällä hetkellä niissä on normaali energiansäästölamppu, mutta valo on vain valitettavan keltainen verrattuna muihin valaisimiin. Tästä syystä niitä tulee käytettyä hyvin harvoin.


Kuva saarekkeen yläpuolelta.



Keittiön pöydän päällä meillä on valaisimena Yki Nummen suosittu Lokki -valaisin. Tässä valaisimessa sisällä on päivänvalon sävyinen led-lamppu. Valaisin pääsee oikeuksiinsa, kun sen sisällä oleva lamppu ei itsessään värjää sitä esimerkiksi kellertäväksi. Tässä tapauksessa valaisimen päällä pitäminenkin on huomattavasti halvempaa kuin jos sen sisällä olisi perinteinen energiansäästölamppu. 





Myöhemmin kerron teille olohuoneemme valaistuksesta, mutta nyt katsomaan nauhalta Vain elämää -sarjaa. Ihanaa viikonloppua kaikille :)! Täällä päästiin muuten tänään ensimmäistä kertaa tälle syksylle/talvelle lumitöiden makuun ;)!

-J-








perjantai 10. lokakuuta 2014

Niin pikkuinen vasta...

Niin pikkuinen vasta, kuin keiju satumaan, 
onnellinen hymy, puna poskillaan!

Kuva: Anu Savilaakso

Tässä taannoin kerroinkin eräässä postauksessani, että meillä kävi tuttavani ottamassa 1 -vuotis kuvia nuorimmaisestamme. Ikää alkaa tosin olla kohta jo puolitoista vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kuvasimme meidän kotona ja päivä sujui tältä meidän pieneltä tytön tylleröltä paremmin kuin osasimme ikinä odottaakaan. Toisin kuin esikoinen, hän ei niin ole välittänyt olla kuvattavana ja minun on ollut haastavaa saada ikuistettua juuri niitä hyviä ilmeita ja oikeita tilannekuvia hänestä. Kuvauspäivä kuitenkin osoitti, että kyllä hänestäkin on kameran eteen :).

Kuva: Anu Savilaakso
Kuva: Anu Savilaakso
Kuvat: Anu Savilaakso
Onnistunut kuvauspäivä kaiken kaikkiaan. Kiitos vielä kerran Anu hienosta työstä :)! Anun otoksia ja hänen blogia pääsee seuraamaan tästä


Kuva: Anu Savilaakso

Monen sadan kuvan joukosta on nyt sitten valittu ne seinälle sekä kummeille ja sukulaisille teetettävät versiot. Ei ollut helppo valinta, mutta lopulta sieltä löytyivät ne herkuimmat :). 

Kuva: Anu Savilaakso
 Leppoisaa viikonloppua kaikille :)!

-J-

lauantai 4. lokakuuta 2014

Ostoslistaa laatimassa

Stockmanin hullujen päivien kuvastoa on tullut selailtua jo useamman kahvikupposen ääressä ja kyllä, tänäkin vuonna sieltä löytyisi vaikka ja mitä kivaa ja tarpeellista hankittavaa. Aikaisemmin olen shoppaillut hulluilta päiviltä lähinnä sisustustavaraa, huonekaluja tai lapsille vaatteita, mutta tänä vuonna taidan ostaa jotain myös itsellenikin.

Pyöräilen nykyisin työmatkani ja tarkoitus olisi jatkaa pyöräilyä talven yli mikäli kelit vain sen sallivat. Hankintalistalle onkin tämän myötä noussut uusi talvitakki sekä uudet kengät. Ja nämähän täytyvät olla ominaisuuksiltaan lämpöiset, mutta myös veden ja tuulenpitävät. Hulluilla päivillä näyttikin tänä vuonna olevan useampi varteen otettava vaihtoehto.

1. Peak Performance klik!, 2. Noom klik!, 3. Didriksons klik!, 4. Sorel klik! 5. Merrel klik! 6. UGG klik!
Keskiviikkona ajattelin suunnata heti aamusta hullareille ja katsotaan, mitä siellä sitten siihen aikaan, kun itse paikan päälle saavun on jäljellä. Tosin näppäräähän olisi klikkailla nuo tuotteet vaikka edellisenä iltana verkkokaupassa suoraan ostoskoriin ja seuraavana aamuna käydä heti aamulla suorittamassa ostotapahtuma loppuun, mutta taidan näissä vaate- ja jalkinen ostoissa kuitenkin turvautua tuon perinteisemmän vaihtoehdon kohdalle eli mennä paikan päälle myymälään katsomaan ja sovittamaan tuotteita. Netissä näitä tosin voi hyvin käydä fiilistelemässä etukäteen ja ainakin omasta mielestäni hullujen päivien esitettä onkivempi seurata juuri netissä, kun kuvat ovat jotenkin suuremmat ja selkeämmät :). Esimakua hullareista: Stockmannin verkkokaupassa (klik!).

Mukavaa loppuviikon jatkoa :)!

-J-

perjantai 3. lokakuuta 2014

Perjantain siivoustouhuja ja sisustushaaveita

Olen ollut tänään vapaalla töistä ja päivä on kulunut lähinnä kotitöiden ja siivoilun parissa. Ensimmäistä kertaa tälle syksylle vein tytöt vapaapäivänäni päiväkotiin ja pyhitin aamun ja aamupäivän ihan vain omille askareilleni. Pitkä flunssajakso tyttöjen kohdalla on nyt selkeästi takanapäin ja tämän viikon he ovat olleet tosi iloisia ja reippaita. Päivähoitoon lähteminen ja siellä oleminen on siis sujunut nyt mallikkaasti.

Koti on ollut hieman retuperällä siivouksen suhteen...Perusjutut ovat tottakai hoidettu, mutta tänään sain muutaman viikon tauon jälkeen imuroinnin lisäksi myös mopattua ja luututtua. Mä niin tykkään siivota....etenkin kun sitä saa tehdä rauhassa ja keskeytyksettä. Se on mulle kuin terapiaa! Samalla kun näet kättesi suoran jäljen, voit myös nollata pään eikä tarvi ajatella mitään sen kummempaa :). Tosin illalla keittiön lattia alkoi jo uhkaavasti nuorimmaisemme muutaman ruokailun jälkeen näyttää samalta kuin aiempina päivinä, mutta jaksoin vielä ahrerasti luutua tuon alueen tyyliin pariin kertaan uudestaan. Tämä juuri tekee siivouksesta nykyään tosi haastavaa, kun se yksi tai kaksi kertaa viikkoon ei riitä, vaan lasten perässä saisi kulkea koko ajan luutu kädessä jos haluasi että koti olisi koko ajan siisti.


Vaihtelin hieman syksyisempää somistetta alakertaan ja vahvasti esille pääsivät valkoisen, ruskean, mustan ja harmaan eri sävyt. Nehän ne ovat ne minun lempivärit sisustuksessa. Tosin niiden mittasuhteet aina hieman vaihtelevat sesongin ja vuodenajan mukaan. Näin syksyisin ruskea -väri nostaa taas päätään ;).



Puun sävyistä vaalea on ollut jo jonkun aikaa pinnalla, mutta täytyy sanoa, että kyllä se tumma puu on se minun juttuni...miksipä sitä vaihtamaan. Tykkään skandinaavisesta pelkistetystä sisustustyylistä, mutta siihen täytyy vielä lisätä ripaus 70 -lukua ja tummaa puuta.



Viime päivinä on sisustaminen ja uudet sisustushaaveet ollut taas kummasti mielen päällä (eivätkä ensi viikon lähestyvät Stockmanin hullut päivät ja niiden tänään postilaatikkoon tiputettu esite hellitä tätä kuumetta yhtään). Kuvassa olohuoneen ja keittiön välisellä käytävällä näkyvä serkkuni vanha piano on hakenut mielessäni uutta paikkaa meidän kodistamme jo tovin. Hyvin todennäköisesti se tullaan siirtämään meidän niin sanottuun "työhuoneeseen" alakerrassa. Akustisistakin syistä tuo siirto tulee olemaan tarpeen, sillä matalamman kattokorkeuden huoneessa myös äänen kaikuminen on hieman rajallisempaa. Ennen kuin tätä pianoa tästä kuitenkaan minnekään tullaan siirtämään, tulisi tähän tilalle sitten saada jotain muuta. Ja se jotain muuta alkaa vahvistumaan mielessäni päivä päivältä yhä selkeämmäksi. Vaikka tähän asti olen sanonut, etten halua meille yhtään String-hyllyä, sillä niitä tuntuu olevan joka puolella ihan liikaa...Niin olen alkanut taipumaan ja kallistumaan sen puolelle. Vannomatta paras, vai miten se oli ;).


Miettikää nyt miten hyvin tuohon mustapohjaiselle tapetille sopisi Stringin laajempi hyllykokonaisuus ja tummana tietenkin :)



Eihän näistä muutamasta edellisestä mallikuvasta voi kuin inspiroitua! Keittiössäkin sellainen String-pocket voisi olla tuossa meidän kellon kohdalla aika kiva, vai mitä :)?

No haaveita saa ja pitää olla. Katsotaan toteutuuko nämä vai kehittelenkö pianon tilalle sittenkin jotain muuta....Jotain siroa ja ei liian syvää siihen kuitenkin tulisi keksiä...Mikään lipasto ei siis oikein tule kysymykseen, koska ne ovat usein liian syviä ja käytävällä täytyy kuitenkin pystyä esteettömästi liikkumaan :).

Muutama viikko sitten meillä otettiin kotosalla tuttavani kuvaamana nuorimmaisestamme 1-vuotiskuvia ja huomenna olisi niitä tarkoitus alkaa valkkailemaan teetettävien kuvien listalle. Saataisiin tähän samaisellekäytävälle molemmista tytöistä 1 -vuotis kuvia vierekkäin :).



Mukavaa perjantai-illan jatkoa :)!

-J-